dilluns, 23 de febrer del 2009

moros en la costa


Per conèixer el sentit de l'expressió hauríem de conèixer la història dels moriscos, de la seva expulsió d'Espanya l'any 1609. Un nou episodi de persecussions i repressió religioses que va suposar l'exili de 300.000 persones.

Tot i tractant-se d'un fet històric poc conegut, i no per això menys tràgic, no és cap novetat la política xenòfoba portada a terme desde l'època d'esplendor del Reis Catòl·lics.

La població morisca la formaven els descendents de musulmans de l'Al Andalus i es concentraba sobretot a Castella, Aragó i la costa Mediterrània.
La política unificadora del Reis Catòlics els havia obligat, desde feia un segle, a convertir-se al cristianisme. Van patir una reconversió forsosa de la seva llengua, les seves creences i la seva cultura. L'hispanista anglès Trevor J.Dadson, demostra aquest procés de castellanització seguint l'arbre geneaològic d'alguns d'ells: un tal Alí de Mariota es convertí en Pedro López de Mariota; Mahomed Torredoro passà a ser Juan Torredoro.

Així doncs, més de 300.000 persones van ser expulsades de la península. Oficialment, aquesta decisió no va suposar conseqüències econòmiques negatives per al pais. Però cal adonar-se que es va perdre un percentatge important de la massa treballadora de població, sobretot pel que fa al treball al camp i a l'artesania. Els moriscos no representaven a les classes altes de la societat, però la seva desaparició va suposar una reducció important en la recaudació d'impostos i en el comerç. La noblesa passà a controlar les terres de cultiu morisques, cobrant un lloguer als nous arrendataris.

Aquest episodi és tan sols un esglaó més en la interminable reconquesta.
La religió era i segueix sent la justificació perfecte per poder actuar en favor dels propis interessos. És més fàcil trobar raons per eliminar un adversari dèbil i aparentment diferent, és més fàcil controlar un territori on existeix una única norma i una única cultura.
Moros en la costa: 300.000 ciutadans davant el Mediterrani, esperant un vaixell que els portarà al desconegut.
L'influència cultural del món musulmà a la península es fa encara més evident i deixa clara la intenció històrica del poder, allunyar als ciutadans de tota cultura i coneixement que no sigui aquell que provè i que regula ell mateix

La Casa Àrab commemora el 400 aniversari de l'expulsió dels moriscos. Un intent de mostrar una part del seu llegat cultural a la península i de dotar a la tragèdia de la importància que mereix dins la història.


Links d'interès

IV Centenario de la Expulsión de los moriscos
http://www.1609-2009.es

Entrevista a Manuel Ardit, professor de la Universitat de València
http://www.diarioinformacion.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009021200_13_851594__Elche-siglo-expulsion-moriscos-parece-barbaridad

Estudi de l'hispanista anglès Trevor J. Dadson
http://identidadandaluza.wordpress.com/2008/09/03/fracaso-de-la-expulsion-de-los-moriscos-segun-hispanista-ingles/